Sanat jotka lausutaan, kun tullaan muslimiksi ovat lyhyet mutta hyvin tärkeät. Lausumalla nämä sanat, henkilö tiedostaa Allahin kaiken Luojaksi ja Ylläpitäjäksi, ja Hänen Profeettansa Lähettiläisyyden (rauha ja Allahin siunaukset hänelle). Näillä sanoilla, jotka tulevat sydämestä henkilö astuu epäuskosta ja tietämättömyydestä tietoisuuteen, valoon ja johdatukseen. Ihminen voi saapua tähän vain Allahin Kaikkivaltiaan johdatuksella ja armolla.

Ei ole muuta Jumalaa palvomisen arvoista kuin Allah, ja Mohammed (rauha ja Allahin siunaukset hänelle) on Hänen Palvelijansa ja Lähettiläänsä.

Nämä ovat ne sanat jotka henkilö lausuu palatakseen Islamiin. Shahada, (uskontunnustus) on sopimus, jonka henkilö tekee Allahin kanssa: että hän jatkaa Allahin tottelemista, ja kävelee Pyhän Profeettamme (rauha ja Allahin siunaukset hänelle) jalan jäljissä. Se on ensimmäinen askel tottelevaisuuteen Luojaansa kohtaan.

Shahadanin lausumisen jälkeen, henkilöä kunnioitetaan ja kohdellaan muslimina, vaikka hän olisi aikaisemmin ollut Islamin vihollinen. Tästä on monta esimerkkiä Profeettamme (rauha ja Allahin siunaukset hänelle) historiassa.

Uskon yhdysside on vahvempi kuin veren yhdysside (sukulaissuhde). Kun henkilöstä tulee muslimi hänestä tulee muslimi yhteisön jäsen, hänen taustaansa ja etnisyyteensä katsomatta. Rakkauden ja sopusointuisuuden tunne vallitsee ihmisten välillä, kun he seuraavat vilpittömästi Qur'anin ja Sunnan oppeja. Nämä ihmiset ovat kilpailussa hyvänteossa, ja kuuluvat ihmisiin joihin Allah on tyytyväinen.

Shahadahin tärkeys korostuu, kun ajattelemme, että lausumme sen joka kerta kun rukoilemme. Kuinka moni meistä todella miettii sitä kun hän rukoilee? Siitä tulee niin jokapäiväinen asia, että joskus unohdamme pohtia sen merkitystä.

Kun sanomme, ettei ole muuta Jumalaa, joka on palvomisen arvoinen kuin Allah, se tarkoittaa, että kieltäydymme tottelevaisuudesta ketään muuta kohtaan paitsi Allahia. Se tarkoittaa ettemme pelkää mitään, emmekä ketään paitsi Allahia: että meidän suurimmat rakkauden ja kiitollisuuden tunteet ovat Allahille, koska tiedämme, että hän on keiken saamamme Antaja. Se rarkoittaa ettemme etsi kenenkään emmekä minkään muunkään tyytyväisyyttä tai hyväksyntää kuin Allahin. Tämä tarkoittaa, että muslimista tulee vahva ja itsenäinen. Muiden ihmisten tuottama häpeä, ilkeys, loukkaukset ja vinoilu ei ole tärkeää. Muslimi pysyy rauhallisena ja varmana paniikin aikoina, koska tietää ettei ole muuta apua kuin se, joka tulee Allahilta. Surun ja vaikeuksien aikoina muslimi pysyy lujana ja rohkeana, tietäen, että vaikeudet tapahtuvat vain Allahin luvalla, ja että Hän, joka on kaikista Armollisin on luvannut, ettei Hän tuo hurskaalle sielulle enemmän vaikeuksia kuin mitä tämä kykenee kestämään.

Kun sanomme, että Muhammed (rauha ja Allahin siunaukset hänelle) on Allahin Profeetta, tiedostamme hänen oikeutensa kunnioitukseen ja tottelevaisuuteen. Seuraamme hänen (rauha ja Allahin siunaukset hänelle) jalanjäljissään, tietäen, että hän oli paras luomuksista ja toivoen saavuttavamme Paratiisin ja olevamme hänen (rauha ja Allahin siunaukset hänelle) ja muiden Profeettojen lähellä insha Allah (jos Jumala suo).

Totisesti Shahada ei ole tyhjä lause, se ei ole vain muutama sana, jotka lausumme, vaan sen mukaan tulee vilpittömyys ja päättäväisyys ponnisteluun, pyrkimykseen ja uhrauksiin oikealla tiellä.

Uskonto Allahin silmissä on Islam (Qur'an 3:19, Qur'an 3:85) Jos joku tavoittelee muuta uskontoa kuin Islamia (Jumalalle antautumista), sitä ei tulla koskaan hyväksymään häneltä; ja tuonpuoleisessa hän tulee olemaan rivissä niiden kanssa, jotka ovat hävittäneet itsensä helvetin tuleen.